Bucovina, leagăn pentru elita ştiinţifică montaniardă

Prezidiu_Radu Rey, primul din stangaLa Vatra Dornei a avut loc ieri un eveniment deosebit şi special pentru vremurile pe care le trăim: deschiderea Şcolii Academice de Montanologie.

Obiectivul acestei noi provocări lansate în inima Bucovinei montane este generos: contribuţie majoră la dezvoltarea cunoaşterii specificităţii economico-sociale-culturale a zonelor montane, edificarea/formarea de cercetători şi specialişti pentru munte, edificarea şi orientarea unor factori din administraţia locală şi centrală, parlamentari din colegiile montane, cadre didactice, iubitori ai muntelui, în general, pentru crearea unei „culturi montane” care să asigure într-un viitor cât mai apropiat o evoluţie echilibrată şi benefică pentru această zonă.
Într-o perioadă în care zonele de munte se depopulează cu repeziciune, efortul iniţiatorilor Şcolii Academice de Montanologie merită apreciat şi susţinut. Resursele pe care încă le oferă din belşug muntele vor trebui să contribuie la dezvoltarea întregii Românii, mai cu seamă că arcul Carpaţilor reprezintă o treime din suprafaţa ţării.
Pentru ca aceste resurse fabuloase să fie exploatate şi utilizate judicios, Şcoala Academică de Montanologie îşi impune să descopere mecanismele corecte şi coerente, dar şi să şcolească oameni de ştiinţă care lucreze în beneficiul muntelui şi al naţiei.sediu_CEMONT

Ca zonă-pilot şi prim-beneficiară a rezultatelor muncii de cercetare a specialiştilor în montanologie va fi Bucovina montană. Să spunem, cu mândrie, că sediul iniţiatorului Şcolii Academice de Montanologie – Centrul de Economie Montană, CE-MONT – se află la Vatra Dornei. Acest centru, inaugurat în 2008, este prima entitate ştiinţifică de cercetare montanologică şi a fost creat în cadrul Institutului Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu”,  din cadrul Academiei Române.
Să mai punctăm că director al CE-MONT este ilustrul prof. univ. dr. h.c. Radu Rey, nimeni altul decât medicul veterinar originar din Dorna, care, în noiembrie 1981, a reuşit să-l convingă pe Nicolae Ceauşescu să renunţe la colectivizare în zonele montane.
La debutul Şcolii Academice de Montanologie a participat ieri o întreagă pleiadă de oameni de ştiinţă, printre care academicianul Păun Ioan Otiman sau prof. univ. dr. emerit Vasile Surd (autor al unei remarcabile monografii a Munţilor Apuseni), dar şi primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheş.
Sărbătoarea de ieri a fost precedată în weekend, la cochetul sediul CE-MONT din Vatra Dornei, de o interesantă sesiune de lucrări ştiinţifice, reunite în cadrul celei de-a şasea Conferinţe a Centrului pentru Economie Montană.

 

 

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!