Banul-ochiul dracului, se lăfăie în Casa Domnului

VerticalNews îţi arată, în următoarele zile, cum reuşeşte să învârtă Biserica Ortodoxă Română (BOR) bani grei într-o ţară sărăcită de recesiune.

„Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă”. Intermediarii Celui de Sus pe Pământ par să fi înţeles cel mai bine această vorbă. Mai marii Bisericii Ortodoxe Române au simţul banului- investesc, fac afaceri, scot profit.

Dar au oare “minunile bisericii” girul poporului? Înălţarea mult controversatei Catedrale a Neamului, colosul care înghite milioane de euro pe timp de criză, s-a lovit de un val de critici.

Stau mărturie miile de comentarii postate de cititorii revoltaţi pe site-urile publicaţiilor care au scris despre planurile megalomanice ale Patriarhiei: un turn cu 30 de etaje, 110 metri înălţime, 12 lifturi, capacitate – 5.000 de pelerini. Preţul total ajunge la 100 de milioane de euro.

Patriarhul Daniel, un manager iscusit

Tot presa a scos la iveală afaceri “necurate” ale Înalţilor Prelaţi. Numeroasele anchete jurnalistice ne-au arătat o latură mai puţin cunoscută a Bisericii Ortodoxe Române. Afacerile derulate cu binecuvântarea BOR funcţionează ca roţile unui mecanism bine uns. Rezultă un profit de zeci de milioane de euro. Chiar conducătorul BOR, Preafericitul Daniel, ar face invidios orice antreprenor “fără har”. 

„Preoţii au învăţat să scoată bani din orice: imobiliare, turism, agricultură, construcţii, editare de cărţi, energie şi chiar la bursă. În 2009, Biserica a obţinut venituri declarate de 39 milioane de euro. Iar de atunci, zestrea a tot crescut, în ciuda crizei.
Unităţile „centrale“ ale BOR au avut tot atunci, din afaceri, 241 de milioane de lei (57 de milioane de euro). Cu 10 milioane de lei (2,3 milioane de euro) mai mult decât în 2008”, scrie Adevărul.

În numele credinţei, preoţii iau bani din pomelnice, la botez, la cununie sau la înmormântare. Orice serviciu se plăteşte. Sunt şi oameni de afaceri cu frică de Dumnezeu, care dau de pomană cu milostenie Bisericii, precum Gigi Becali.

În plus, comerţul cu produse bisericeşti- iconiţe, crucifixe, lumânări, mătănii, cărţi de rugăciune- e în floare în România.  Toate se vând ca pâinea caldă, direct din lăcaşurile de cult sau chiar în trenuri. Ultima găselniţă a BOR sunt spălătoriile şi curăţătoriilor pentru hainele preoţeşti. La “Bob de rouă”, în Capitală, preotesele fac rând, bucuroase c-au scăpat de-o grijă. E în pregătire şi un lanţ de magazine de pompe funebre, tot marca BOR, semn că Biserica şi-a propus să stoarcă bani de la enoriaşi până trec în rândul celor drepţi.

La toate acestea se adaugă sutele de mii de hectare de pământ deţinute şi bani din bugetul statului. Cel mai recent “cadou” din partea Guvernului- cedarea clădirii vechiului Parlament, din Dealul Mitropoliei, şi a altor 32 de imobile şi terenuri aferente, toate din “dorinţa de a repara în parte abuzurile regimului comunist”.

“Să faci ce spune popa, nu ce face ”

Chiar şi aşa, încrederea românilor în Biserică este de neclintit. Ierarhia tradiţională a instituţiilor pe care ne bazăm s-a păstrat de-a lungul anilor cu mici diferenţe, plasând Biserica pe primele locuri, alături de Armată.

În plus, românii au ocupat, de-a lungul timpului, locuri fruntaşe în toate clasamentele privind încrederea în Dumnezeu şi reprezentanţii Lui pe pământ.

Citeşte aici cum a ajuns un tânăr modest regele mall-urilor din România cu ajutorul Patriarhului.
 
Absolvent al Liceului Economic din Iaşi, de profesie cofetar, Iulian Dascălu şi-a făcut un nume atât cu savarinele, cât şi cu pumnul – a practicat karate . Din cofetar, a devenit croitor de chimonouri pentru colegii sportivi, iar apoi a lucrat în comerţ. În anul 2000 a deschis Iulius Mall, cu ajutorul unor Înalţi Prelaţi ortodocşi.

Oana Neamţu
Nadina Dobrogeanu
Cristina Nenu

10 Comentarii la “Banul-ochiul dracului, se lăfăie în Casa Domnului”

 1. mihaela says:

  S-a tot scris de afacerile bisericii. Si Vaticanul are afaceri mai ceva k Patriciu. Se stie asta, si niciun articol nu va schimba modul lor de a face comert.

 2. Fiori, fiori. Tare intelept scris, fara patima, dar tema cam dura, nu?

 3. pop ioan says:

  pop ioan spune:
  Patriarhul Daniel este un barbat adevarat. Si destept, si bun om cu Iulian. Patriarhul cand era mitropolit a garantat investitia de la Palas cu toate padurile Mitropoliei Modovei si a Bucovinei iar acum “Tata Popilor” este rece dupa ce Curtea de Apel Oradea a anulat prin sentinta definitiva si irevocabila asocierea dintre Primaria Iasi si Palas pentru 120000 mp teren. Garantarea creditelor a fost semnata cu ocazia deplasarii in Italia la oficierea cununiei lui Iulian Dascalu ,la un notar din Italia.
  “Tata Popilor” a facut tot smenul si in favoarea primarului penal Nichita care de trei zile nu mai are somn deoarece cum atipeste viseaza numai catuse si aude zgomot de catuse. Nichita trebuie sa inapoieze actele de proprietate pentru cele patru apartamente care le-a “cumparat” de la Iulian Dascalu imediat dupa ce a semnat contractul de asociere dintre Primaria Iasi si Palas pentru 120000 mp teren.
  Doamne Ajuta!
  .

 4. tampitul says:

  Cum ma, sa dea bani sa faca magazine? E voie? Mall de lumanari si acatiste

 5. daniela says:

  Nu este crestineste( dupa cum ne invata Iisus ) sa fie o biserica bogata cu ienoriasi saraci. Acolo nu se mai respecta invatamintele Lui. Sunteti siguri ca in nici o parohie nu se spala ceva bani murdari?

 6. camil says:

  Si acest articol dovedeste ca Romania este tara tuturor posibilitatilor. Adica, preotii se vaita mereu ca nu sunt bani, stau cu mana intinsa si la cetatean, si la stat, nu platesc impozite, au propriile legi.. Si dau bani cu camata? Incredibil!

 7. manuela says:

  WOW. O sa va afuriseasca popii. Hi, hi, hi!

 8. chirvase marian-hamburg says:

  Peste tot Biserica este implicata in afaceri mai mult sau mai putin oneroase. Si asta de cand e lumea. Nu-i ceva nou, dar este bine ca sunt punctate, din cand in cand, asemenea lucruri.
  Imi place site-ul, este curat si are articole care sunt scrise pe inima noastra, a celor care dorim civilizatie si respect.

 9. Cetateanul onest says:

  Acesti indivizi n-au nimic in comun cu Dumnezeu…sint fara scrupule , si-i prostesc pe oameni cu tot felul de legi,traditi si bazaconii care n-au nimic in comun cu invataturile lui Isus..nu degeaba a zis Isus ce-a zis de preoti..

  Dar cel mai tare caz de afacere ,prezentat acu citiva ani ,este investitia BOR intr-un …CAZINOU…sa mori de ris nu alta.Sau de plins?

  • Sures says:

   Cred ca mai tarziu de 15 Februarie va fi acest uptdae de pagerank. Oricum, nu vor mai fi update-uri prea puternice ca in anii trecuti. Cel mai probabil va fi +/- 1 la fiecare.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!