Ar fi putut fi Prima Doamnă a României. Poliana Cristescu face bani din consultanţă şi PR

VerticalNews deschide azi serialul dedicat celor mai discrete personaje feminine din România cu Poliana Cristescu. Este, într-adevăr, una dintre cele mai discrete românce, puţine taine ale sale fiind cunoscute de publicul larg. Se ştie că a fost prima soţie a lui Nicu Ceauşescu, cel despre care se spunea că ar fi urmat la conducerea ţării, dacă nu ar fi venit Revoluţia din 1989. În vremea căsătoriei, românii au invidiat-o, dar şi căinat-o pentru că viaţa lângă „prinţişor” nu era deloc comodă, dimpotrivă. După Revoluţie, Poliana a dispărut. S-a retras într-un colţ, departe de toată lumea, având încredere doar în familie şi într-o mână de prieteni, familia milionarilor Păunescu.
Acum, graţie vechii amiciţii care o leagă de Viorel şi George Constantin Păunescu, Poliana Cristescu trăieşte bine mersi de pe urma firmei de consultanţă Publisis Consult, companie care îi asigură un venit lunar de peste 3.500 de euro.
Datorită Publisis Consult, Poliana este angrenată şi în alte activităţi economice ale imperiului deţinut de fraţii Păunescu. În părţi din grupul de firme aflat în proprietatea familiei (portofoliu ce valorează peste 550 de milioane de euro) este implicată, ca acţionar, şi Polyana Luminiţa Daniela Cristescu.

Credincioasă, a dat bani pentru construcţia unei biserici

Acţivităţile economice nu sunt singurele legături pe care discreta doamnă le are cu familia Păunescu. Ea are şi o legătură afectivă cu protectorii ei, fiind alături de aceştia la mai toate reuniunile şi petrecerile acestora. În contradicţie cu trecutul său comunist, Poliana Cristescu a dovedit în ultimii ani că este o femeie foarte credicioasă. Anul trecut, ea a donat o parte din câştigurile sale pentru construirea Bisericii din Rediu-Scorinţi, Protopiatul Hârlău, din judeţul Iaşi. A făcut acest gest alături de frumoasa actriţă Monica Bârlădeanu, iubita lui Bobby Păunescu.

ISTORIE: Ce se ştie

Despre Poliana (Polyana, cum apare în actele de stare civilă) Luminiţa Daniela Cristescu se cunoaşte că a fost soţia lui Nicuşor Ceauşescu. O soţie refuzată de „moştenitorul” comunist încă din ziua nunţii, dar care, şi din acest motiv, a fost unul dintre puţinii oameni care au avut acces la sufletul Elenei Ceauşescu, fosta soacră. Detalii despre căsătorie, precum şi motivele susţinute de diverse personaje din anturajul lui Nicu Ceauşescu, puteţi citi aici.
Ce s-a mai „anunţat” prin presă despre Poliana?
Că a fost, datorită inteligenţei sale, a ambiţiei, dar şi pentru că era membră a familiei conducătoare, preşedinte al Consiliului Naţional al Pionierilor, membru de vază în structurile înalte ale Partidului Comunist Român, având sub aripa protectoare peste 2,5 milioane de şcolari.
După divorţul de „prinţişor”, solicitat de acesta după un an şi jumătate de aşa-zis mariaj, Poliana a fost exilată la baza „Cutezătorii” din Tei, dar a rămas în Comitetul Central al PCR,  reprezentând judeţul Iaşi.
Se mai ştie că a rămas să locuiască într-o casă naţionalizată, preluată de pe vremea comuniştilor. În 22 decembrie 1989, seara, după fuga foştilor socri Nicolae şi Elena Ceauşescu, vila în care locuia (locuieşte) Poliana a fost luată cu asalt de „revoluţionari”. S-a spus atunci că toaletele fuseseră înfundate din cauza teancurilor de bani (zeci, poate sute, de mii de lei, la vremea aceea o avere) aruncate de fosta noră a dictatorilor. A fost arestată o perioadă, iar după eliberare s-a ascuns cât mai departe de ochii lumii.

ISTORIE: Ce nu se ştia

VerticalNews ţine cont de dorinţa doamnei Cristescu şi nu va publica, deocamdată, fotografii actuale şi nici nu va divulga alte detalii personale.
La mai bine de 21 de ani de la Revoluţie, Poliana Cristescu a rămas aproape neschimbată, poate uşor mai plinuţă, deşi a trecut graniţa celor 50 de ani. Este căsătorită şi are o fiică, Liliana.
Deşi foarte caldă şi binevoitoare, Poliana Cristescu nu se apropie de oameni, încercând pe cât posibil să evite orice contact cu necunoscuţii. La firma pe care o administrează direct, Publisis Consult, are doar un angajat, o persoană la fel de discretă şi de încredere. Licenţiată în filosofie, Poliana dovedeşte un real simţ al afacerilor. Se spune că în acest caz şi-a moştenit tatăl, manager de succes în comunism, fost director al fabricii de pâine „Spicul de aur” din Târgovişte. La birou, în buricul Capitalei (gard în gard cu sediul Ministerului de Interne), vine îmbracată modern, preferând modelele office de la Chanel. Pentru ţinutele casual foloseşte piese de îmbrăcăminte marca Burberry.

Consolată de Elena Ceauşescu

nicolaeceausescu.blogspot.com

ovidiu-nicolaeceausescu.blogspot.com

„Era foarte inteligentă. Foarte cumsecade, vorbea frumos cu toată lumea şi ajuta pe oricine. Elena Ceauşescu era fermecată de ea. I-ar fi făcut orice poftă, orice ar fi dorit, ea care nici cu proprii copii nu se purta prea mămos. Pe noi ne-a ajutat de multe ori insuflându-i Tovarăşei ideile noastre. Aşa am reuşit să  scăpăm de multe probleme şi să aducem bunul-gust în clădirile mastodont ordonate de Ceauşescu, mai ales cele care se construiau lângă Casa Poporului”, a rememorat pentru VerticalNews arhitectul Camil Roguski, un apropiat al familie Ceauşescu. Venerabilul îşi mai aminteşte că imediat după nuntă, la o sindrofie organizată de cuplul Ceauşescu la Cazinoul din Sinaia (cel mai probabil Revelionul din 1983), Nicuşor şi-a părăsit la masă proaspăta soţie şi a fugit, „ca un derbedeu, sus, la Cota 1.400, unde  îl aştepta gaşca, cu Serghei Mizil, Jean Maurer şi Mădălin Voicu în frunte. Elena Ceauşescu a fost foarte supărată atunci şi a consolat-o toată noaptea pe micuţa Poliana. De atunci, ele practic nu au mai fost despărţite”.
Cuvinte frumoase despre Poliana sunt rostite şi de „fetele” pe care familia Ceauşescu le avea în casă. Femei de la ţară, obişnuite cu munca grea şi vorba aspră, menajerele erau vrăjite când intrau în contact cu Poliana. „Vorbea frumos, calm şi cald cu toată lumea. Avea mult bun-simţ şi era extrem de respectuoasă”, îşi amintesc slujnicele.

Prea preţioasă pentru „Prinţişor”

Tocmai aceste calităţi, prin care a impresionat şi impresionează şi azi, i-au făcut rău Polianei. Nicu Ceauşescu, în ciuda aerului de rebel şi mascul dominant, era potrivit multor mărturii (printre care cele ale fostei iubite Daniela Vlădescu) un „copil timid”. Inteligenţa, bunul-simţ şi candoarea Polianei l-au inhibat puternic pe „Prinţişorul” obişnuit să se distreze cu starlete, recepţionere şi sportive.
În încercarea noastră de a prezenta un tablou cât mai real al discretei Poliana Cristescu, am folosit date publice oferite de Recom sau alte instituţii ale statului, mărturii ale unor apropiaţi ai familiei Ceauşescu şi Păunescu.

Vreţi să aflaţi cum s-a căsătorit Poliana cu Nicu Ceauşescu, citiţi aici.
Fotografiile folosite sunt marca Rompres şi ovidiu-nicolaeceausescu.blogspot.com.
Maria Dumitran

22 Comentarii la “Ar fi putut fi Prima Doamnă a României. Poliana Cristescu face bani din consultanţă şi PR”

 1. Tiberiu Ceia says:

  Chiar vorbeam zilele trecute cu un amic si ne-am adus anminte de vremea pionierilor. Sa stiti ca si eu am auzit si atunci lucruri bune despre Poliana. O femeie care a suferit din cauza Ceausestior…

 2. Mariana says:

  Cum poti sa spui asemenea ineptii?!?Poliana a fost si este si va fi o MARE PROFITOARE. Un jeg uman care nu iese la suprafata de frica si ca nu poate. Nu poate din cauza sufletului incarcat pe care il are. Un om care a facut mult rau. Aveti grija cu ea. Etse o mare mincinoasaa…

 3. Camil says:

  Acolo unde este sediul firmei Polianei sunt toate firmele lui Paunescu. Si eu am auzit de ea ca dupa Revolutie s-a transformat intr-o catea.

 4. Horia Varlan says:

  Am cunoscut-o pe doamna Poliana in urma cu vreo cinci ani, la Calafat, la restaurantul lui Gica Popescu. Este, intradevar, discreta, dar cred ca este din cauza ca este timida. Desi afara erau 15-17 grade (era aprilie), ea era transpirata toata si nu-i zambea decat domnului Paunescu. Era topita 🙂

 5. Ileana says:

  Discreta Poliana? Ha, nici nu stiti ce-i poate fundul ala mare si gras…

 6. Omega says:

  E greu de spus daca a fost vorba de suferinta sau daca a profitat din plin de pozitie

 7. O parvenita says:

  O parvenita, nu discreta. Auzi, Chanel, Burberry si sta in vila de protocol, in Primaverii. Pai, asta ii tine pe paunesti, nu invers

 8. Turism de placere says:

  Aceasta Doamna Poliana Cristescu este respectata tocmai ca este modesta. Nu o mai acuzati degeaba, chiar nu are nicio problema cu lumea, doar ca nu vrea sa intre in mocirla.

 9. Rebecca says:

  Am intalnit-o si eu. E o doamna plinuta, cu picioare subtiri, cocheta,care abia scoate doua vorbe. Nu-i deloc, sau cel putin nu arata la prima vedere, ca o scorpie.

 10. Dorel Tarcovnicul says:

  Opa! Iata ceva nou…Cum ati gasit-o fratilor, ca asta se ascunde de 20 ani cum se piteau nazistii dupa ’45. Ma asteptam sa fie si ea prin sud-america. Hmmmm. Deci cu Paunescu o arde acum. Interesant. Am sa pun eu mana pe ea…:)

 11. val says:

  Cred ca este sora vitrega a lui Victor Ponta

 12. sorinel maturu says:

  Prea smechera Poliana asta a voastra. Daca face atatia bani e tare. Inseamna ca mosii aia de paunesti sunt satisfacuti 🙂

 13. Dragos din Norvegia says:

  Poliana Cristescu a avut o functie extrem de importanta in nomenclatura Partidului Comunist.
  A fi sefa pionerilor si a avea politic in subordine 2,5 milioane de copii era ceva capital pentru propaganda unui regim comunist.
  Un tribunal tip Nurnberg ar fi putut sa o scoata vinovata de pervertirea mintilor a milioane de copii, de indoctrinare, si se putea lasa chiar cu spanzuratoare.
  Un fel de Goebels in miniatura. A scapat extrem, extrem de ieftin…

 14. marika says:

  A fost mai discreta ca udrea a voastra!

 15. Ticu says:

  Ce inseamna “ar fi putut fi Prima Doamna a Romaniei” daca la revolutie era divortata de Nicu de aproape 5 ani?
  Ii doresc multa sanatate acestei doamne distinse si cu mult bun simt.

 16. cristina says:

  multe informatii eronate in artcolul asta…pacat. ati fi putut face un reportaj mult mai intresant! nu o cunosc personal pe domna, dar am cunostinte care au lucrat si interactionat cu ea multi ani, si am auzit numai cuvinte de lauda la adresa ei.

 17. Ovidiu Ar says:

  SICTIR.TOATE ACESTEA ADUC A NOSTALGIE DUPA SOBOLANII ROSII.NU UITATI CA LA UMBRA NUCULUI NU CRESTE NIMIC.NICI MACAR MATRAGUNA.

 18. nea costel says:

  cred ca oricine era insurat cu asa “femela” ar fi luat campii..
  poate are clasa, etc (nu stiu, nu o cunosc personal) dar la cum arata de barbatoasa nu are nici 0.00001% de “vino-n ‘qua” 🙂

 19. ioana59 says:

  In anul in care s-a desfasurat Forumul Pionierilor la Campina am fost obligati sa participam la desfasurarea activitatilor si la amenajarea spatiilor. Am fost repartizata impreuna cu alti colegi sa lucram chiar in complexul unde i se stabilise sediul. Nimeni nu stia exact ziua sau ora la care trebuia sa vina. In linistea asternuta in biroul secretariatului s-a auzit un usor zgomot si cand am ridicat ochii am vazut-o pe doamna Poliana Cristescu. Era zambitoare, modesta, aproape jenata ca ne-a deranjat. A cerut politicos un creion, a multumit si a parasit incaperea la fel de discret cum a intrat.
  In perioada scurta in care a stat in forum a avut un comportament atat de uman si civilizat incat nimeni nu ar fi putut sa-i reproseze ceva. Am invatat sa nu mai judec oamenii dupa spusele altora
  . Cei care nu stiti despre ce vorbiti ar fi bine sa nu mai emiteti pareri nefondate despre nimeni si despre nimic niciodata. Un cuvant aruncat la intamplare poate face mult rau si nici voua nu va aduce nici un beneficiu.

  • Dan S. says:

   Mii de scuze! as vrea sa va intreb despre prof. geografie Raducanu, care a coordonat lucrarile de pregatire a Forumului din Campina. Vi-l amintiti? stiti ceva despre dansul???
   Va multumesc!!!

 20. aurelian says:

  nu recunosc nimic, nici in cincinalu’ urmator, tovarasi

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!