Apa din piscine poate fi un pericol pentru sănătate

Apa este un element esenţial pentru viaţă, dar este şi un mediu propice proliferării microbilor. Expunerile la agenţii patogeni din mediul acvatic pot duce la o varietate de infecţii. Cele mai multe sunt cauzate de contaminarea apei cu deşeuri animale sau umane. Chiar dacă unele micro-organisme sunt distruse prin clorurarea apei, altele sunt rezistente.

Agenţii patogenii responsabili de infecţii pot fi întâlniţi pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp şi regiune, în apele din bazinele de înot, din piscine şi din alte amenajări destinate scăldatului. De reținut că, patogenii microbieni din apă sunt capabili să producă boli în funcție de doză și de condiția fizică a persoanelor expuse.

Populaţiile sensibile, includ persoanele cu reducerea funcţiei imune care rezultă din boală (cancer, virusul imunodeficientei umane HIV), susceptibilitate genetica, (vârstă, etc) sau lipsa de imunitate la boli endemice dobândite la nivel local (de exemplu, turişti), care pot avea un risc mai mare de a contracta boli grave.

În cele mai multe cazuri, bolile care pot fi contractate prin utilizarea apei  în scopuri recreative sunt acute – infecţii respiratorii, diaree şi vărsături. Deşi mai puţin frecvent raportate şi autentificate, există şi boli mai grave şi potenţial letale (de exemplu meningoencefalita amoebică, febra tifoidă, leptospiroza), iar unele infecţii pot duce la sechele ca boală renală (de la E. coli O157: H7), tulburări cardiace şi nutriţionale.

Mai multe detalii citiți aici.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!