Anul Sabatic, soluţie antistres dacă ai bani

Obosit sau doar plictisit de atâta muncă, angajatul unei companii private are varianta Anului Sabatic. 52 de weekenduri în care nu stai cu grija că de luni ”o iei de coadă”, 365 de zile una după alta doar pentru tine, pentru visurile tale, pentru dorinţele şi împlinirea lor. Dacă la alţii nu mai este de mult considerat ”o fiţă”, Anul Sabatic este încă privit cu reticenţă de români şi numai cei foarte curajoşi şi, de ce să nu recunoaştem, cu dare de mână, îşi permit să îşi ia liber neplătit timp de un an întreg.

Ce este Anul Sabatic?

Un fel de concediu, care în unele locuri din lume (nu şi la noi) este plătit între 50 şi 80% din salariu. În străinătate, anul sabatic este folosit pentru fidelizarea angjaţilor, care ajung să aprecieze şansa care li se oferă de a se decupla de la un program de lucru obositor pentru o perioadă. Noţiunea de ”an sabatic” a fost promovată în mediul universitar, unde, o dată la şapte ani, profesorii au dreptul la un an de vacanţă, pentru studiu. Obiceiul vacanţei de un an are însă origini mult mai vechi, pe vremea iudeilor cărora religia le impunea, o dată la şapte ani, ”Sabbath”-ul – anul iertării şi al odihnei, în care se renunţa la muncile câmpului.

Acum, unii văd Anul Sabatic ca pe o vacanţă pe care o merită din plin, alţii se referă la cele 356 de zile de huzur ca la o fugă de responsabilitate, în timp ce şi mai mulţi îl consideră drept ”evadare într-unj glob de sticlă”.

Ce poţi face în Anul Sabatic?

Puţini sunt aceia care au avut răbdarea să povestească despre cum şi-au petrecut Anul Sabatic.

Radu Moraru avea peste 35 de ani şi era manager la BAT (British American Tabacco). Beneficia de generoasele pachete de faciltăţi ale unei companii private, coordona proiecte peste proiecte, dar simţea că şi aşa, la nivel înalt, începea să se plafoneze. Cinci zile din şapte le dedica exclusiv jobului, iar weekendurile erau destinate refacerii şi treburilor casnice. Renunţarea a venit înaintea unui alt mare proiect pe care compania sa urma să îl deruleze şi despre care ştia că, dacă îl va accepta, vor mai trece cel puţin doi ani în care să poată lua o hotărâre.

Au urmat 11 luni pentru el, ea (soţia lui) şi fetiţa care s-a născut după opt luni. Radu şi-a împlinit obiectivele din perioada studenţiei – a călătorit, a explorat, s-a deconectat. A trecut şi prin streul naşterii premature a fetiţei lui şi a mărturisit că din poziţia pe care o ocupa la BAT nu ar fi putut sta alături de soţie şi de micuţa lor până când pericolul a fost depăşit. Cu o lună înaintea încheierii Anului Sabatic, Radu Moraru a căutat din nou oportunităţi de lucru. A început cu afaceri mici, de tip butic, care nu prosperă în vremurile acestea, dar continuă să spună că nu îşi mai doreşte sub nicio formă un program corporatist.

Radu Moraru nu este singurul exemplu în acest sens. Ca el au fost Marian Alecu, fost CEO la McDonalds timp de 12 ani – acum Marian face consultanţă – sau Dragoş Nicolaescu, la rândul său CEO al Fujitsu şi Ness care, după un An Sabatic, îşi dedică acum lui însuşi 30% din timp, tot 30% familiei şi prietenilor, iar în restul timpului face consultanţă – coaching, training şi mentoring.

Un exemplu deja de notorietate este acela al jurnalistului Brăduţ Florescu. El a renunţat la job şi şi-a luat lumea în cap în cel mai bun sens al cuvântului şi, timp de un an, s-a plimbat prin cele mai frumoase locuri ale planetei.

 • Un an sabatic e şansa de a vă dezvolta ca om sau ca profesionist. Într-un an de zile puteţi să urmaţi o şcoală pentru a vă îmbunătăţi performanţele. Puteţi să deprindeţi o aptitudine nouă (pilotaj, scufundări, pictură sau fotografie). Puteţi să vă dedicaţi unei pasiuni mai vechi pe care aţi pus-o la naftalină în ultimii ani (egiptologie, navomodelism sau acvaristică). Sau puteţi pleca să vedeţi lumea, aşa cum am făcut eu”, sunt sfaturile lui Brăduţ.

Ai bani, ai parte de An Sabatic

Din toate exemplele concrete de până acum se impune o concluzie: ca să îţi permiţi un An Sabatic, trebuie să ai bani. Cele 365 de zile de huzur după bunul plac nu sunt nici la îndemâna bugetarilor, nici la cea a oamenilor cu salarii de peste media pe economie, dar cu rate la bănci sau cu copii de susţinut în şcoală. Anul Sabatic este o posibilitate, dar, deocamdată, este posibilitatea celor cu dare de mână.

Nadina Dobrogeanu

Citiţi despre industria stresului în valoare de miliarde de dolari.

13 Comentarii la “Anul Sabatic, soluţie antistres dacă ai bani”

 1. Bugetarul says:

  Si daca esti bugetar? Ce concediu mai prelungit iti poti lua? De ce noi nu am avea acest drept?

 2. Pai, buigetarii ce concediu Sabatic sa-si mai ia? Ca ei si cand sunt la munca, tot in Sabatic stau 🙂

 3. Petre Tobosaru says:

  E tare asta cu bugetarii si Anul Sabatic 🙂

 4. Morarita says:

  Cand am citit de Radu Moraru, am crezut ca-i Nasu. M-am linistit acum…

 5. ana says:

  in visele mele in acest an sabatic as folosi doar 30 zile deconectarea de cotidian.intr o perioada calduroasa dimineata as face plaja si baie pana la pranz,dupamasa m as perfectiona intr un curs iar seara ca sa fie perfecta as alege teatru in aer liber alternat cu cina in aer liber si ca totul sa fie super as condimenta cu concerte live rock clasic.pana atunci ma delectez pe youtube cu fantasticul axl rose si visez…….

 6. florentin says:

  sa va spun eu ce este anul sabatic in america la compania unde lucrez , dupa 10 ani de vechime iti poti lua 6 saptamini de concediu fara plata , asta inseamna concediu sabatic si iti da o rama ca sa pui o poza in ea.

 7. @florentin says:

  insa anul sabatic este o chestie benefica, acolo unde el functioneaza
  Asa o fi acolo…si functioneaza in Israel, de exemplu
  unde o data la 7 ani, oamenii pot sa-si ia un concediu de un an, timp in care se ocupa doar de dezvoltarea personala
  chestia e ca nu poti sa-ti iei anul asta cand si cum vrei si sa faci ce vrei in timpul lui
  ci esti obligat sa ai un program agreat de compania sau serviciul unde lucrezi si chiar sa respecti acest program!
  de exemplu profesorii fac cursuri suplimentare pentru specialitatea lor sau specialitati complementare
  dupa un an, cu forte proaspete, omul se intoarce la locul de munca si pune in aplicatie ce a castigat in acest an
  si da, anul acesta nu e un concediu 100% fara plata, pentru ca si angajatorul stie ca de fapt e o investitie, nu o pierdere

 8. goe says:

  Exista o solutie mai simpla… Mana pe ghioaga pentru eradicarea factorilor ce produc stressul…

 9. Gogaie says:

  Felicitari Goe ! Asta este solutia cea mai inteligenta (“mana pe ghioaga “).

 10. tache says:

  Romanii si-au castigat renumele de comozi (ca sa nu spunem puturoesi), deci, un an sabatic nu ar face bine nimanui. Merge doar la cei cu disciplina occidentala.

 11. cristim1972 says:

  este foarte impormant acest lucru

 12. ANA says:

  L-ati uitat pe Sega, cunoscut pentru anul sabatic.

 13. claudiu says:

  Si eu mi-as lua un an sabatic, dar cine ma tine. cand sunt in concediu de odihna suna telefonul ca intr-o zi normala, la birou.

Adaugă comentariul tău:

Mesaj:

Promovează dreptatea!